blogg ketil klingberg livsmestring

"DET ER JO BARE PÅ KØDD DA!!"

31.07.2021

Det er lenge siden jeg skrev en blogg nå. Det som fikk fart på skrivinga mi i dag var en ny «mobbesak» jeg leste om i Aftenposten, der Bernt (13) fra Porsgrunn kanskje døde av skader han fikk fra medelever.

Jeg har hatt overskriften på denne bloggen liggende lenge, og jeg ønsker å nå deg - kjære ungdom, og jeg ber deg holde ut i 2 minutter til...

...for jeg har en bønn. Om at du tenker deg om, før du velger å kødde med en god venn. For det er jo bare på kødd, når du velger å sende videre et bilde eller film du har fått på snap, TikTok, SMS eller andre sosiale medier. Det er jo bare på kødd at du tar en venns telefon og legger ut en kommentar DU synes er morsom. Legger ut et bilde DU synes er morsomt. På vegne av noen andre enn deg selv.

Jeg er ganske sikker på at du klar over det du gjør kan regnes som ID-tyveri og at det kan føre til at du kan få bot og verste fall havne i fengsel i inntil 2 år...

Til tross for at de aller fleste av oss vet hva som er riktig og galt når vi bare tenker oss om, hender det allikevel at vi gjør det motsatte av det vi burde. Å misbruke en venns telefon er et eksempel. Å videresende en film som setter en venn i en vanskelig situasjon er noe annet. Det kan virke morsomt der og da, men ofte viser det seg at den det går ut over blir lei seg, svært såret og sint.

Kan du være sikker på at den du kødder med forstår at det bare er på kødd og synes det er like morsomt som deg? Er du villig til å sette vennskap på spill, såre noen, kanskje skade noen på lang lang sikt, gjøre noe ulovlig - bare for å kødde litt?

Er det verdt det, eller kan det finnes en gevinst ved å tenke seg om?

Jeg inviterer deg til å tenke over følgende:

  • Hva tenker du når du vurderer å sende en sms, videresende et bilde eller en film som du innerst inne vet at du ikke burde sende videre?
  • Hva ønsker du å oppnå ved å sende bildet eller filmen videre?
  • Hva ønsker du å oppnå ved å «låne» en venns mobiltelefon og utgi deg for å være den som eier mobilen?
  • Hvis du har fått koden til vennen din sin mobil, hvorfor tror du at du har fått denne tilliten?
  • Forestill deg at den du velger å kødde med ikke synes det er morsomt, en heller blir såra eller sint. Hva ville du tenkt hvis noen gjorde slikt mot deg?
  • Forestill deg at den du velger å kødde med blir baksnakka og mobba i lang tid etterpå, stenger seg inne og føler seg skikkelig dårlig. Hva tenker du om det? Har det betydning for deg hvordan din oppførsel påvirker hvordan andre har det?
  • Hvis du tenker at du kanskje har gjort noe slikt, og forstår at det er feil, hva kan du gjøre for å rette det opp igjen?

Er det verdt at du setter vennen din i ei klemme bare fordi du har lyst til å kødde? Hvis svaret ditt er ja - kan det faktisk hende at du trenger å tenke litt mer over det...

Lag deg en fin dag :-)

Ketil

PS! Hvis du kjenner noen som har gjort noe av det som beskrives over,- send (eller del) det gjerne til ham / henne... Kanskje det får ham/henne til å tenke seg litt ekstra om...? Kanskje du tør å ta dette opp med vennene dine når dere sitter og prater sammen en gang?

PS2! Tusen takk for innspill, Mona Nicolaysen :-)