blogg ketil klingberg livsmestring

Hva er livsmestring?

06.10.2019

Livsmestring for meg er kanskje ikke det samme som livsmestring for deg. 

Jeg har en drøm, og det er at livsmestring kommer på timeplanen i skolen - på ordentlig. Ja, jeg vet at det skal på inn i kunnskapsløftet i 2020, og at skolene MÅ få det på agendaen hvis de ikke allerede har det. Allikevel handler livsmestring om det som skjer akkurat nå, her og nå, i hvert eneste hjem med hver eneste person. 

Vi kan ikke vente med å begynne med livsmestring - slik jeg og flere med meg mener livsmestring er. Og livsmestring trenger vi alle, - barn, ungdom, unge voksne og voksne. Hva handler livsmestring om - jo - det handler om at man selv har kontroll og styringen på hva man vil og hvor man vil med livet sitt. Om å ta valg, basert på at man velger det som er best for seg selv. 

Derfor har jeg bildet av båten over. (Bildet er hentet fra det danske livsmestringskonseptet MILIFE - en forkortelse for My Internal LIFE.) Lar du andre ta valget for deg? Lar du andre styre båten din - livet ditt? Eller tar du tak i roret selv, og drar i den retningen du selv ønsker, selv om det blåser motvind dit du har tenkt å reise? Hvis du allikevel reiser dit du vil, selv om det er motvind, så kommer du dit du vil! Det tar bare litt lenger tid... Eller lar du vinden bestemme - andre enn deg selv. Noen ganger bestemmer kanskje vinden - altså andre mennesker, noen ganger styrer du båten selv, - du bestemmer selv. 

Jeg må begynne et sted, for livsmestring er for meg ulikt på ulike aldersnivå. Jeg er sikker på at det er mye likt,- det er bare det at jo eldre vi blir, jo mer livserfaring har vi. Så i utgangspunktet skal voksne mestre livet bedre enn barn og unge. Utfordringen er bare at vi voksne heller ikke alltid har det beste grunnlaget for å ta valg. 

Jeg må som sagt begynne et sted, og jeg lover å komme tilbake til hvert av punktene jeg nå skal nevne. Inspirasjonen min til de neste avsnittene kommer fra VGX og MILIFE. Både VGX og MILIFE kommer jeg også tilbake til. 

Livsmestring for meg handler blant annet om at man

1. Stikker fingeren i jorda og finner ut - hvor befinner jeg meg akkurat nå? Hvordan har jeg det akkurat nå, og hvordan vil jeg egentlig ha det?

2. Hva er mine verdier og styrker? Hva gir meg motivasjon - en indre driv? Hva gjør meg godt? Hva gir meg overskudd? Hva er jeg god på? Hva gjør at jeg synes det er godt å stå opp om morran for å sette i gang dagens gjøremål. 

3. Gjør jeg det samme som jeg alltid har gjort? Gjør jeg alltid det samme, så vil mest sannsynlig det samme skje fremover også. Derfor må vi tenke og handle utafor boksen. Da går vi også ut av komfortsonen vår, og utenfor komfortsonen vår så skjer det også personlig vekst. 

4. Så handler det om de magiske ordene - selvfølelse og selvtillit. Hva er det? Og ikke minst, hvordan øker jeg selvfølelsen og selvtilliten min. Noen har kanskje for mye selvtillit...??? Det er svært viktig å ha en god selvfølelse. Derfor må man trene på å få den gode selvfølelsen, både selv og med hjelp fra andre. DU kan også hjelpe andre å få en god selvfølelse...

5. Så handler det om kommunikasjon. Hvordan kommuniserer du? Kommer det alltid ut av munnen din det du mener? Har du tenkt på at kroppsspråket ditt kanskje ikke alltid henger sammen med det du faktisk sier...

6. Så var det følelser da... Å snakke om følelser - når snakker man om følelser og når snakker man ikke om følelser, og ikke minst - hvem snakker man om følelser med... 

7. Hvordan håndterer du konflikter? Hvordan håndterer du det i dag, og hvordan vil du egentlig håndtere dem... 

8. Kunnskapen om andre - vi er alle forskjellige og har forskjellige erfaringer, referanser og behov. Kan vi da behandle alle likt? Nei - DET GÅR IKKE. Derfor er det lurt å kjenne andre, slik at du klarer å gjøre andre gode, og ikke få dem sint eller frustrert... så vil du oppdage at kanskje andre gjør det samme med og for deg... Relasjonskompetanse.

9. Å velge... Livet består ufattelig ofte av valg. Mange ønsker at andre skal ta valg for en selv. Da er jeg tilbake til båten igjen. Det handler om at ta valg, og stå for det... Jada, det kan godt hende du tar et galt valg. Poenget er at det er kanskje ikke galt - fordi du faktisk lærte noe av det valget du tok. Og da velger du antakeligvis ikke å ta det samme valget igjen. Dette punktet gleder jeg meg til å ta fatt på senere. FOR - JEG HAR ALLTID RETT... og det har du også...

10. Dette punktet er myntet på elever og studenter. Mange opplever høyt stress og press i skolen. Stress for å få gode karkterer. Stress for å være lykkelig og strekke til. Press for å se godt ut - ha den rette kroppen. Press for å ha de rette klærne,- sminken... Press for å være god nok. Stress for å komme inn i den rette gjengen. Kjære gode snille deg - slapp av. Slapp av. Slapp av. Alle skal ikke ha 4'ere eller 5'ere på ungdomsskolen / vg. skole, eller A eller B i alle fag der du studerer! Slapp av. Noen mennesker liker matte - tror du de får god karakter i matte? Noen mennesker liker musikk - tror du de får god karakter i musikk? Det tror jeg... 

Jeg kan fortsette og fortsette, men dette er en start. En foreløpig oversikt. Og jeg vil ta for meg ett og ett punkt etterhvert.

Skolen forbereder barn, unge og unge voksne til å være klar for arbeidslivet. Livsmestring handler om å gjøre de samme menneskene klar for livet. DET er livsmestring for meg - å være klar for livet. Det handler om å få noen verktøy til å håndtere hverdagen bedre...

...BASERT PÅ DINE VERDIER OG STYRKER... 

Det er utrolig mange mennesker som har inspirert meg til å sette i gang med denne bloggen. Og jeg vil takke hver og en... Jeg bobler over etter å sette i gang...

I mellomtiden - tenk litt på hva du er god på, og hva som gir deg glede... Kanskje du skal gjøre litt mer av det? Hva kan skje da?

Lag deg en fin dag :-)

Ketil