blogg ketil klingberg livsmestring

Jeg elsker pølser !

06.06.2020

...sa datteren min til meg for noen uker siden da vi skulle ha pølser til middag. Jeg responderte - går det an å elske pølser? Selvsagt, svarte hun😊

Jeg snakket med et par ungdommer for noen uker siden, og de sa til meg - «enten så elsker jeg folk, eller så hater jeg folk!» Jeg responderte med å si at det måtte jo være grader mellom å elske og hate et menneske? «Nei! Det finnes ikke», var responsen.

Jeg ønsker å slå et slag for å differensiere språket vårt litt mer, og jeg mener å oppdage at ungdommer er litt mer unyansert i valg av ord, enn for noen år siden. Jeg må vel umiddelbart også få med at da jeg var tenåring, så var det bare direkte kleint å bruke ordet «jeg elsker deg»... Det gikk liksom bare an å skrive - på engelsk...

Jeg lurer på om det går an å elske pølser... I mitt hode er det nemlig ikke mulig... Eller rettere sagt, jeg ville valgt et annet ord om pølser, eller mat i det hele tatt... tenker jeg... For - hvilket ord skal vi egentlig bruke om den optimale kjærligheten, eller i det minste den sterkeste kjærligheten du har for et menneske, hvis det ordet ikke er nettopp «elske»? På norsk altså.

Jeg elsker deg... De tre ordene er de sterkeste følelsesmessige ordene i mitt vokabular, OG - det er virkelig ikke mange mennesker jeg elsker... Nå skal ikke jeg bestemme rekkefølgen for deg, men jeg utfordrer deg. Jeg elsker nemlig mine aller nærmeste, deretter er jeg glad i. Det er mennesker jeg kan like, være glad i, veldig glad i, ekstremt glad i, supergalaktisk glad i... Det er mennesker jeg liker, liker godt, liker veldig godt... Det er mennesker som er fine, lune, omsorgsfulle, brutale, ekle, onde, vidunderlige, herlige, søte, nydelige, - ja adjektivene kan florere... og jeg ønsker å utfordre deg på dette.

Er det viktig? Nei - sikkert ikke, men jeg tror du som er ung i dag, kanskje ikke bruker ordet å elske et annet menneske så ofte, eller gjør du det? Hva sier du da når du blir sammen med en gutt eller ei jente? Hva sier du til den du anser som din aller nærmeste? Mamma? Bestefar? Onkel?

Jeg ser også at det florerer med røde hjerter - emojier - på facebook og andre sosiale medier. Jeg utfordrer igjen. Hva med et rødt hjerte kontra et gult eller et oransje, blått, grønt eller lilla hjerte? Når du skal sende en kjærlighetserklæring til et menneske du elsker, enten på en SMS eller på en melding på Facebook. Hva hvis du sender røde hjerter i «hytt og gevær» til alt og alle... Hvordan skal du klare å overgå dette til en person du faktisk elsker? Hva tenker den du elsker når du slenger fra deg røde hjerter til alt og i alle situasjoner?

Jeg vet det ikke er noe regel her. Det er ikke noe som er rett eller galt. Jeg ønsker å utfordre deg til å krydre språket litt mer, variere, slik at det også får en mer personlig mening / innhold.

Hva skal du si at du liker din nærmeste venn, den du betror deg til, kontra til en generell venn du har i klasserommet eller på jobben?

Og helt til slutt... hva hvis du sier:

Jeg er så utrolig glad i deg, fordi du........ Jeg liker deg så godt, fordi du....... Vet du - jeg digger deg, særlig fordi du.... Vet du hva,- du er bare helt vidunderlig, spesielt når du....... De kakene dine, de er altså de mest fantastiske i hele verden. De både ser helt vidunderlige ut, og de smaker bare himmelsk, særlig den..... kaka di - den overgår alt.

Lag deg en fin dag, og nyt tiden sammen med en du elsker, eller rett og slett er utrolig glad i... 😊

Ketil