blogg ketil klingberg livsmestring

Jeg har alltid rett

31.10.2019

Det er veldig tilfredsstillende å ha rett, ikke sant? Når du liksom VET at du har rett - uansett hva den andre sier... og hvis det i tillegg kan dokumenteres, da øker vel selvtilfredsstillelsen betraktelig.

Inspirasjonen til dette blogginnlegget har jeg fått av Mia Haukås. Mia og jeg har jobbet sammen siden 2006, og jeg har lært mye av den dama. Hun har til tider også vært en viktig støttespiller da det blåste nordavind fra alle kanter for noen år siden.

Tilbake til at jeg alltid har rett, noe jeg faktisk har, så vet jeg at når jeg sier dette, så provoserer jeg noen så til de grader... Men hva er egentlig problemet? Jeg har jo rett. Jeg har jo faktisk rett i alt jeg skriver på denne bloggen også. Så greit å vite egentlig, og litt crazy å skrive. Nå når jeg jeg ser det svart på hvitt, kjenner jeg nesten at jeg blir provosert av meg selv.

Tenk sist gang du var uenig med noen. Kranglet med noen (verbalt). Handlet ikke det egentlig om at den «soppen» du kranglet med, ikke var enig med deg? Han eller hun ville jo overhode ikke forstå deg og din situasjon. Se din side av saken - for du har jo rett! Ikke sant?

Tenk på en episode der du ble kritisert for noe du enten sa eller gjorde. Før du leser videre - prøv å finne en sånn situasjon.

OK - du har kanskje funnet en episode. Altså - du blir kritisert for noe du enten har sagt eller gjort. Hva er det første du tenker, føler eller gjør da? Tenk litt på det også før du leser videre.

Mange tenker da at man må forsvare seg. Når du blir kritisert så blir du jo på en måte angrepet - med ord. Og - dersom du forsvarer deg og dermed også angriper tilbake, så løser dette absolutt ingen ting. Det blir en stillingskrig mellom dere to. Du forsvarer det du mener, og den andre forsvarer det hen mener. Det er altså ikke alltid sånn, - allikevel er mine erfaringer at mange havner i en slik situasjon.

Går det et lys opp for deg nå?

Hmmm - hvis j e g alltid har rett... Altså - hvis du setter deg i min situasjon, så har jo d u også alltid rett... Altså den som kritiserer deg - på sin side - har jo også rett. Det vil jo si at vi har rett begge to...

Tenk deg en uløst / låst sak du har med en person,- det er stor sannsynlighet for at den andre personen ikke (vil) forstår deg. Hmmm - og du er kanskje ikke interessert i å forstå den andre heller?

Det ER mulig å løse dette. Du må bare være interessert i å forstå hva den andre egentlig mener... Du kan eksempelvis spørre; «Nå er du og jeg veldig uenige. Kan du være så snill å forklare meg hva du egentlig mener - slik at jeg forstår deg?» Det magiske kan skje nå - når den andre parten forteller deg sitt syn på saken, uten at du avbryter og stiller spørsmål underveis, så kan det hende at du får ny informasjon som gjør at du forandrer mening... Saken kan nærme seg løsning, eller får en løsning. Dersom det i k k e løser seg, så er det din tur. Du sier «Det var interessant, - jeg ser det på en litt annen måte,- kan du tenke deg å høre på hvordan jeg ser på den saken?» Så er saken den at du må få snakke i fred,- til du har fortalt hele din versjon,- i håp om at det du sier gjør at den andre kanskje får ny informasjon og har mulighet for å skifte mening og kanskje støtter deg.

Uansett får man snakket sammen på en vesentlig roligere måte - uten kjefting og smelling og argumentering som ikke bærer noe sted hen...

Jeg sier ikke at det alltid løser seg. Det jeg sier er at saker kan løses med atskillig lavere temperatur, at det i det hele tatt er en større sjanse for at dere forstår hverandre bedre og kan akseptere hverandres ståsted. Dermed kan det løse seg på en annen måte enn det du hadde sett for deg.

Det jeg har skrevet over krever egentlig en større forklaring. Dette er en blogg, og jeg har lært at blogger skal være korte... 😊 - derfor blir det denne versjonen, i håp om at du tok det viktigste poenget.

Jeg har alltid rett!

DU har alltid rett - helt til du eventuelt får ny informasjon som gjør at du ønsker å forandre mening.

Den informasjonen må du være villig til å finne / få tak i. Det gjør du ved å stille spørsmål,- ikke krige ved å argumentere med egne standpunkter. Da kommer det til å gå i lås...

Og - denne teknikken kan brukes i alle aldre. Det handler om å forstå den andre først... og det kan noen ganger være frustrerende... Bare prøv, så skal du se hvor det bærer. OG - får du det ikke til første gang, så prøv igjen. Det handler om å øve for å bli god, og noen ganger feiler man for å bli bedre. Øvelse gjør mester, enten det er å øve fotball, spille et instrument, rydde rommet, lytte til andre, - eller rett og slett på å våge å være den beste seg 😊