blogg ketil klingberg livsmestring

Ros og anerkjennelse. Den gode følelsen – selvfølelsen.

15.11.2019

Hva gjør ros og anerkjennelse med meg? Hva hvis jeg roser og anerkjenner andre?

Min store inspirasjon over alle inspirasjonskilder, heter Francois Elsafadi. Vi er venner, vi er kollegaer, han er inspirator, han er menneskevarm, omtenksom, har livskunnskap, har et enormt stort hjerte for mennesker og klarer kunststykket å tilnærmet alltid se en sak fra to sider. Kjære Francois, uten din inspirasjon og visdom, hadde jeg aldri hatt det livet jeg har nå. Jeg hadde aldri hatt den selvfølelsen jeg har i dag. Francois er livsmestring i praksis, og han er inspirasjonskilde til mye av mitt «livsmestringsprosjekt».

Jeg kunne holdt på i en evighet for å komme frem til hva selvfølelse er, men velger den jeg har mest tiltro til,- den som Francois har brukt lang tid på å finne sammen med mange av ungdommene han har vært sammen med gjennom en rekke år. Enkelt og greit - hvordan jeg føler meg selv. Den jeg er. Mine verdier. Rett og slett hvordan jeg har det med meg selv.

Hvorfor er god selvfølelse viktig? Vet du hva,- det er så viktig at jeg personlig vil kalle selvfølelse det viktigste punktet for det å ha et godt liv. Har jeg det godt med deg selv, så går rett og slett hverdagene bedre. Jeg smiler mer, er mer opplagt, positiv, og bidrar rett og slett til at omverdenen får det bedre,- fordi jeg har det godt selv 😊

Når har jeg det godt selv? Jo, når jeg gjør noe jeg liker og mestrer. Og når jeg får til ting jeg trodde jeg ikke ville klare. Når jeg får til ting. Når jeg gjør noe jeg liker føler jeg meg godt. Når jeg er sammen med mennesker som gjør meg godt, - som det er godt å være sammen med. Min nærmeste familie - å være sammen med dem kan ikke beskrives med ord. Det er det mest verdifulle jeg har. Når jeg gjør alt dette, så får jeg det bedre med meg selv. Selvfølelsen øker.

Bildet over: Når jeg ser datteren min Frida på dette bildet, så ser jeg glede. Et ekte smil. Godhet. Tilstedeværelse. Kjærlighet. Ekthehet. Jeg vet Frida har det godt akkurat her og nå.

Dersom jeg er litt nede for telling, lei meg, trist, sint, fortvilet, sa har jeg merket at jeg takler de dagene mye bedre når jeg generelt har det greit eller bedre, enn hvis jeg skulle hatt det dritt i utgangspunktet. Har jeg det kjipt, og i tillegg blir frustrert, ja da blir lunta enda kortere og blir enda mer frustrert. Kjenner du deg igjen...?

Tilbake til dette med selvfølelse. Jeg får ukentlig fylt på selvfølelsen min ved at mennesker sier gode ting til meg. Et eksempel er Unni, som spiller horn i korpset jeg dirigerer, som med ujevne mellomrom kommer bort til meg og sier: «Fy flate Ketil, - i dag hadde vi en god øvelse. Det er så moro å ha deg som dirigent. Du velger så utrolig mye bra musikk som gjør at det er gøy å øve hjemme.» Hallo folkens - Unni øker selvfølelsen min. Hvorfor gjør hun det? Hvorfor funker det for meg? Jo, fordi når Unni sier dette, så merker jeg at hun mener det. Det hun sier til meg er ekte og ærlig. Hun sier det ikke fordi hun må. Hun sier det helt frivillig, OG hun begrunner HVORFOR. Jeg tror på det Unni sier,- og det gjør at selvfølelsen min øker. Selvtilliten også for den saks skyld, men den lar jeg ligge nå.

Altså - jeg kan følgelig bidra til at andre også får økt selvfølelse, ved å gi ros og anerkjennelse til mennesker. Da må jeg gi ros og anerkjennelse som er ekte, ærlig og aller helst begrunnet. Hvor mange ganger har du hørt: «Bra jobba» eller «I dag var du flink»... Dette er, i alle fall for meg, ros som bare preller av som vannet på gåsa. Hva var bra? Hvorfor var jeg flink? Når folk klarer å fortelle meg det, så er virkningen så enormt mye større.

Jeg har også en veldig god venn som heter Arne-Morten. Han er få av ord. Han kan si «Godt Klingen». Og når han sier det, så vet jeg at han mener det om en helt konkret sak / episode han viser til. De nære menneskene må ikke alltid fortelle meg hvorfor. De bare forstår jeg. Min forståelse. Min ektehet. Min sannhet. Så lenge det gir meg den gode selvfølelsen, så er det samme hvordan den kommer.

Du er kanskje en person som ikke roser andre så mye? Du er kanskje ikke vant til å si positive ting til barna dine, vennene dine, kollegaene dine? Det er liksom ikke din greie... Da må det øves... og da er det kanskje lurt å begynne med å øve på den enkle måten. «Godt å være sammen med deg i dag». «Du betyr mye for meg.» «Jeg synes du er flink til å spille ...» «Så bra!» Til og med et ekte og ærlig smil kan gjøre jobben... (Hvis du ikke synes det er enkelt nok, så gjør det enda enklere... «Så flink du er.»)

Dersom du er litt mer øvet i det å gi ros og anerkjennelse,- kanskje det burde være og er en del av jobben din, som eksempelvis førskolelærer, lærer, leder, håndballtrener, kordirigent, veileder - du som jobber med mennesker, så er jeg overbevist om at du får mer effekt av å gi ros og anerkjennelse, når det du sier både er ekte og ærlig, og at du i tillegg gir en «fordi»...

Jeg vet om en person som skryter uhemmet av barn,- alltid. Og han gjør det ofte høyt,- se på disse barna / hør på disse barna. Er de ikke flinke? De er verdens beste! (eller Norges beste, eller Telemarks beste eller eller...) Poenget mitt er, at jeg er redd de barna ofte ikke tror på det han sier... fordi de innerst inne vet at de ikke er så flinke som det han sier de er... fordi de VET DET SELV... Fordi de VET at andre er veldig mye flinkere enn dem... Da tror jeg nemlig denne rosen kan få motsatt effekt. Jeg mener det han burde gjort, er å eksempelvis si til dem: «Fyttikatta. I dag spiller dere utrolig mye bedre enn det dere gjorde sist! I dag gjorde dere x bedre, y bedre, og jommen meg gjorde der ikke z bedre også...» DA mener jeg det vil gi en enda bedre effekt...

Jeg er overbevist om at mennesker som har det godt med seg selv, har bedre dager, og takler mindre gode dager bedre. For, som jeg har skrevet tidligere,- de mindre gode dagene kommer uansett.

Ja. Det går an å fylle selvfølelse på seg selv. Innerst inne er du nemlig god på mye. Veldig mye. Du husker det kanskje bare ikke? Husk de gangene folk har rost deg,- sagt at du er god til ditt eller datt. Folk har anerkjent deg flere ganger. Skriv dem ned for deg selv, og les det mange ganger. Gjerne hver dag. Gjør det fremover. Ta vare på alt det gode folk sier til deg, skriv det ned og les det for deg selv,- igjen og igjen. Da fyller du på din egen selvfølelse.

Dette kunne jeg sagt mye mer om. Jeg bare vet at det funker. Og det tror jeg innerst inne at du gjør også. Bare tenk etter.

Lag deg en fin dag, helg eller uke 😊

Ketil