blogg ketil klingberg livsmestring

Ta et valg! Det er aldri feil :-)

08.12.2019

Å ta valg kan noen ganger være litt vanskelig. Å ta valg kan være kjedelig, kjipt, skummelt, utfordrende, morsomt, spennende, uutholdelig, nervepirrende, gledelig, for jæ...., - ja å ta valg kan ha mange dimensjoner. Vit da, at det å ta et valg aldri er feil.

Du kjenner deg kanskje igjen, du føler deg som en vingleper - en som ikke liker å ta valg og helst vil at andre skal velge for deg. Du tenker kanskje - hva skal jeg gjøre nå? Og det du mest har lyst til å gjøre er å «ringe en venn» for å høre hva han eller hun mener, og så basere valget ditt på det.

Eller, du er kanskje en person som liker å ta valg, og som irriterer deg grenseløst over mennesker som ikke klarer å ta valg, og som bare velger før andre rekker å tenke seg om. Kan det være at du bør gi andre litt tid til å tenke seg om? At ikke andre tenker like raskt som deg, eller føler / tenker at de aldri rekker å kommentere noe før du har tatt et kanskje litt for raskt valg?

Vel - jeg vil nå konsentrere meg mest om det jeg opplever mest av når jeg snakker med både barn, unge og voksne, - det er mennesker som sliter med å ta valg, fordi de er redde for å ta valg som ikke er bra. Valget går enten ut over deg selv eller ut over andre - tenker du kanskje.

Noen mennesker liker så lite å ta valg at de «glemmer» å ta valg - skyver hele valget under teppet, og bare ønsker at utfordringen skal forsvinne... Det er for så vidt et valg det også, allikevel har det en tendens til å dukke opp igjen på et senere tidspunkt, og du må på nytt ta et valg - om det samme du kunne valgt for en evighet siden.

Jeg kunne skrevet mange ulike innledninger om dette temaet. Poenget mitt er - TA VALG! Når du står overfor et valg, så bestem deg! Det er helt OK å tenke seg om, det er lov å ta en timeout. Det kan vare sekunder, minutter, timer eller dager,- eller uker for den saks skyld, alt avhengig av viktigheten. Det kan da være lurt å ta en forventningsavklaring, særlig hvis det er andre personer involvert,- hvis noen mennesker rundt deg venter på eller er avhengig av ditt svar. Hvis du trenger tid på deg til å svare - ja da kan du spørre - når trenger du senest svar på dette? Det kan hjelpe deg til å ikke skyve på svaret mer enn absolutt nødvendig.

Noe som er en bagatell for meg er det kanskje ikke for deg. Nok en forventningsavklaring må kanskje til. Uansett - dersom du sliter med å ta valg, tren deg opp til å ta valg, og ta et valg raskere og raskere for hver gang. Tving deg selv til å velge, basert på hva du mener er best for deg selv. På den måten vil du mest sannsynlig få det best mulig, fordi du får fred med at du har tatt et valg, og at du har tatt det valget du mener er best. Det er ikke dermed sagt at det er best for alle, men det er best for deg...

OG - skulle det vise seg at du har valgt feil, noe du faktisk ikke kan gjøre,- så ja - så har du faktisk ikke valgt feil. Det du har gjort er å ta et valg som gjør at du lærte noe,- du velger ikke det samme igjen en annen gang, fordi nå lærte du at det ikke var lurt å ta det valget du gjorde... Eller - du tar det samme valget igjen en annen gang også, fordi du faktisk tok et godt valg... Du lærer altså av valgene du tar, enten valget ditt ender godt, eller det ikke ender helt som du hadde planlagt...

UANSETT så lærer du.

Ta valg som gjør at du får det godt eller best mulig for deg selv. Hvis du sliter med å ta et valg, avklar gjerne forventninger om hvilken frist du får til å svare. Eller du kan si,- jeg skal gi deg svar innen i morgen kl. 12. Og da svarer du innen i morgen klokken 12. Det gjør deg selv godt, både at du har valgt / svart, og i tillegg holder fristen - som faktisk gjør at du øker selvfølelsen din. Og økt selvfølelse er jo greit å ta med på kjøpet 😊

Lag deg ei fin ny uke 😊

Ketil