blogg ketil klingberg livsmestring

Våg å være den beste deg

24.10.2019

Jeg skrev i den forrige bloggen min om det å ha karakter - en personlig karakter. Det handler altså IKKE om å ha karakter 3, 4 eller 5 på seg selv. Det handler om hvem du er som person - din egen karakter. Jeg mener det er så ufattelig viktig at du står for den du er. At du er den beste deg. Hvordan tror du at du vil ha det med deg selv, hvis du hadde stått mer opp for det du mener?

Og - å være den beste seg er ikke nødvendigvis å smile, le og ha det gøy - alltid. Livet er nemlig ikke sånn. Jeg fikk skikkelig opp øynene for dette selv en gang jeg snakket med og ble inspirert av dr. Johannes Ørbeck-Nilssen. Jeg lærte litt om «helse», - at det egentlig betyr «helhet og likevekt». Og i det så fikk han billedliggjort for meg «hvordan livet egentlig er...»

Livet er som hverdagen. Og hvordan er hverdagen? Jo - hverdagen er latter og gråt. Det er solskinn og det er regn. Det er lyst, og det er mørkt. Hverdagen er glede og den er sorg. Man sover og man er våken - osv. osv. Og mellom ytterpunktene, så er det også mye som er helt vanlig «midt på treet» - og grader av dette. Hva forteller det meg, og kanskje deg?

«Hei Ketil. Lenge siden sist! Hvordan står det til med deg?» eller «Hei - hvordan har du det?» 

Hvor ofte hører du andre si, eller du sier selv: «Jo takk det går bra. Hvordan går det med deg? - Jo det går bra :-)» 

Så bra, - hvis det gjør det :-) Jeg kunne noen ganger tenkt meg å si - «Jo takk for at du spør, men i dag går det dritt!» Litt avhengig av hvem du snakker med, så blir det ikke så lett å fortsette samtalen. Derfor har jeg laget meg en teknikk som funker for meg; «Så hyggelig du spør :-) Jo livet er vel som det alltid er vel? Noen dager er fantastiske, noen dager er dritt, og noen dager er sånn midt på treet - helt normale. Sånn er det vel med de fleste?» Bruk det om du vil :-).

Poenget med det Johannes inspirerte meg på, var at når du vet at dagene både er gode og dårlige, at det er sol og det er regn, - at noen dager så er livet lyst og trivelig, andre dager grått og trist, - når du er forberedt på at det kommer en «bad day», så kan du si til deg selv - «ja ja, nå kom den dagen. Da har jeg det litt dritt akkurat nå, og nå vil det nødvendigvis snu og bli bedre igjen. Et poeng til - når du er forberedt på at det kommer en «bad day», så risikerer du faktisk å takle akkurat den dagen / perioden litt bedre enn hvis du ikke er forberedt... Tenk litt på den...

Å våge å være den beste seg, handler for meg om at du tør å stå for å være den du er. For - når du er den du er, og fremstår som den, så er du også tryggere. Tryggere på deg selv. Når du er tryggere på deg selv, og gjør «ting» på din riktige måte, så får du bedre selvfølelse og selvtillit, noe som gjør at du våger å være en enda bedre deg. En god sirkel.

Du har nemlig rett når du mener det du mener. Det kan ingen ta fra deg. (Det er tema for neste innlegg fra meg.)

Barn, ungdom og unge voksne (og garantert noen voksne) tror jeg sliter med å se akkurat det bildet - at noen er ulik seg selv. «Hvorfor gjør han eller hun det? Det er jo helt komplett idiotisk!» Ja - for MEG er det kanskje det, men for den personen som gjør det, er det tydeligvis ikke det. For hvem VIL egentlig gjøre noe idiotisk - i utgangspunktet?

For å våge å være den beste seg, så handler dette om å finne ut - hva er viktig for deg? Og når du da kommer ut for en situasjon der du må ta et valg, hva vil skje om du velger det du mener er riktig og viktig - FOR DEG SELV. Ikke for vennen(e) din, eller andre som mener det ene eller andre.

Mye her handler om selvfølelse og selvtillit. For - når du våger å være den beste deg, så har du nok også en god porsjon selvfølelse,- om ikke annet så bygger du i alle fall din egen selvfølelse, og det er jo dobbel gevinst 😊 Og jo mer selvfølelse du har, jo mer selvtillit får du. Nå er det sånn at det er litt forskjell på selvfølelse og selvtillit,- det kommer jeg også tilbake til «hvert øyeblikk».

Takk til alle dere som har gitt meg så flotte tilbakemeldinger så langt. Det har kommet fra både kjente og ukjente. Takk for at dere gir meg bedre selvfølelse og selvtillit, og bidrar til at jeg enda mer våger å være den beste meg 😊