blogg ketil klingberg livsmestring

Vi er skrudd sammen ulikt - 2

04.04.2020

Før jeg begynte på dette innlegget, fant jeg ut at jeg også må ha en del 3. Fordi, og nå forutsetter jeg at du har lest del 1, både i del 1 og denne del 2, så kommer jeg med innspill på hvorfor vi mennesker reagerer så ulikt på ting. Hvorfor blir noen sint på noe andre blir glad for? Hvordan kan det egentlig være sånn? Hvorfor blir du irritert på din beste venn, og hvorfor forstår du ikke hvorfor din beste venn blir frustrert eller lei seg over noe du sier?

Da jeg tenkte på dette, så fant jeg ut at jeg må jo komme med noen løsningsforslag på disse temaene - del 3. Hvis ikke går jeg jo på tvers med det jeg egentlig har som hensikt med denne bloggen,- å få folk til å reflektere (takk Mona Nicolaysen 😊) og deretter ta ting inn over seg, for å se om det er behov for å gjøre en justering av egen atferd på ett eller flere områder... For - det er jo absolutt ikke meningen at du m å gjøre en endring! Det kan jo hende at det du gjør er akkurat helt perfekt for deg, og hvorfor gjøre en endring da?

Det er et poeng at min inspirasjonskilde fortsatt er den sveitsiske psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) og hans teori om de 3 psykologiske personlighetstypene. Riktignok kommer det inn en ny inspirasjonskilde her også, og det er den 4. personlighetstypen som har med livsstil å gjøre, som Katharine Cook Briggs og hennes datter Isabel Briggs Myers har slått sammen med Jungs teori...

Okei... La oss sette i gang. De to første personlighetstypene tok jeg for meg i Vi er skrudd sammen ulikt - 1. Nå skal jeg holde fokus på dette med livsstil. For det er her mine opplevelser om menneskelige uenigheter, misforståelser og konflikter er aller størst, og som vi virkelig opplever at vi er skrudd sammen ulikt fremtrer aller mest. Jeg er ganske sikker på at mange krangler, vonde følelser om en annen person, og i ytterste konsekvens at mange ekteskap som går fløyten, faktisk kunne vært spart. Med andre ord,- dette er noe det kan være kjekt å vite noe om når du har en kjæreste, og du merker at ting og tang «knirker»... Eller, du begynner å lure på om bestevennen din egentlig er en bestevenn... Eller om du merker at kollegaen eller sjefen din faktisk ikke oppleves som en god kollega eller sjef...

Det er viktig for meg å dra dette ned på et nivå som en ungdom lett kan forstå dette. Fordi mitt inderlige ønske, er at denne bloggen primært skal hjelpe unge og unge voksne med å håndtere eget liv på best mulig måte - rett og slett få inspirasjon...

Derfor er dette med hvilken livsstil vi har, ganske avgjørende for hvordan man opplever andre mennesker... Og hva er livsstil? Jo - for meg - hvordan vi organiserer hverdagen vår.

En del av et stort bilde...


Jeg benytter A og B igjen.

A er en person som liker orden, at ting og tang er planlagt og bestemt, gjerne god tid i forveien. Person A liker ryddighet, liker å ha kontroll på seg selv og livet rundt seg. En A er flink til å planlegge og holder tidsfrister med god margin. A liker system og struktur. En A har det ofte ryddig rundt seg, eller i det minste liker i alle fall ryddighet, og har kanskje et klesskap der det brettes tøy likt, og kanskje sågar skjortene henger etter farge... Er en A invitert på middag klokken 17, så kommer A senest kl. 17, aller helst i god tid før klokken 17. Et annet eksempel er planlegging av ferie. En A vil gjerne planlegge ferien i god tid, slik at man kan forberede seg best mulig, kanskje begynne å planlegge hva som skal gjøres på ferien, og kanskje begynne så smått å lage en pakkeliste som kan noteres på i ny og ne... Kjenner du deg igjen, ja da har du mer eller mindre A «med deg som din livsstil.»

Kjenner du deg bare litt igjen, eller ikke i det hele tatt, vil du mest sannsynlig kjenne deg mer igjen her, eller kanskje bare igjen her. Du er person B. Person B liker definitivt ikke å planlegge i lang tid i forkant... En B foretrekker å være spontan, ta livet litt som det kommer, og liker å være fleksibel, for hvem vet - det kan jo skje noe uventet eller spennende «rett rundt hjørnet». En B er også veldig tilpasningsdyktig, og er flink til å snu seg raskt, være kreativ og finne nye løsninger... En B liker frihet, og vil helst ikke ha klare grenser, liker å eksperimentere og å holde alle muligheter åpne... En B liker å oppdage nye ting. Er en B invitert på middag klokken 17, så kommer B trolig ikke til tiden, for middag er ikke så veldig viktig. De andre kan jo begynne før, for B kommer jo hvert øyeblikk. «Det er jo ingen krise om jeg ikke kommer akkurat, for jeg må rekke noe som ( j e g s y n e s ) er viktigere først...» Orden tapper B for energi.

Ja akkurat ja...

Og nå minner jeg deg på det jeg skrev i del 1. Det er altså ikke sånn at du enten er en A eller en B. Det er sånn at du eksempelvis kan være 30% A og 70% B, eller andre prosentfordelinger...

Men sett at du er en veldig kraftig A (eller B), og kjæresten din, vennen din, kollegaen din, sjefen din, er det motsatte av deg... (Jeg kunne sittet og skrevet i mange timer om dette, men dette er en blogg, og jeg må forsøke å fatte meg i korthet...) Overskriften min er «Vi er skrudd sammen ulikt», og når det gjelder livsstil, så er dette definitivt et punkt som kan få deg «fly forbanna» på vennen eller kjæresten din... Eller den du krangler med, er uenig med eller du misforstår... Men du tenker jo at det er jo ikke DU som misforstår,- det er DEN ANDRE som misforstår!

Kjære deg. Forstår du nå, at dette med livsstil, kan ha en veldig stor innvirkning på hvordan du forstår / misforstår eller er uenig med en annen person?

DET ER IKKE NOE GALT MED DEG!

Det er bare det at du ønsker å ha det / leve på din måte - fordi da trives du best... Da har du det best med deg selv, enten du er en A eller en B.

Utfordringen er selvsagt i et parforhold, eller med en god venn, at disse ulike livsstilene k a n være veldig vanskelig for deg å forstå, at andre har sååååå ulikt tankemønster / væremåte som deg. Og igjen og igjen - DU har IKKE FEIL! Det er bare at du er skrudd sammen sånn... Og det er IKKE feil... Det er rett og slett ulikhet... og HELT RIKTIG 😊 Alt ved deg er en del av en mosaikk - som til slutt blir et fantastisk skue - når du ser helheten 😊.

Å se det store bildet... (Antoni Gaudi - Barcelona)
Å se det store bildet... (Antoni Gaudi - Barcelona)


Derfor må jeg ha en del som heter «Vi er skrudd sammen ulikt - 3». Fordi - hva gjør jeg da, når jeg er i en situasjon som dette? Hvordan løser jeg denne utfordringen? Jeg ønsker at du skal tenke litt på dette, og jeg kommer til å sette fokus på det i del 3. Det viktige nå er at du forstår at - du bare er skrudd sammen sånn, og at sånn du ønsker å ha det, er akkurat det du trenger for at du skal ha det godt med deg selv...

Lag deg en aldeles nydelig dag, kveld,påske, uke eller måned 😊For det er DU som kan lage den best - for deg selv 😊

Ketil