blogg ketil klingberg livsmestring

Vondter og gleder i hverdagen – som øker selvfølelsen…

05.01.2020

Jeg har tinnitus. Min tinnitus er høyfrekvente pipetoner som står konstant og piper - hele dagen. Det virker som det er 1000 av dem,- i alle fall er det utrolig mange... Når trenger jeg å ha det stille? Jo - når jeg skal sove. Tror du tinnitusen slår seg av når jeg skal sove? Nei - den piper like mye, og til tider enda kraftigere. Enkelt å sovne tror du?

Tinnitus er en av mine «vondter». Vi har alle våre «vondter». Vondt i hofta. Vondt i hodet. Vondt i kneet. Vondt i skuldra. Vondt i ryggen. Vondt i vilja. Vondt i tankene,- ja vi kan ha vondt over alt.

Da tinnitusen for noen år siden herjet som verst, lærte jeg om «å leve med tinnitus» på Landåsen rehabiliteringsenter. Der fikk jeg inspirasjon av gladiator Arnt Sæther. Arnt er det ikke mulig å ikke bli glad av og glad i. Jeg skal ikke dra dette med min vondte lenger enn at en av måtene å mestre tinnitus på er å vri fokuset bort fra lyden ved å fokusere på noe positivt. Arnt Sæther hadde mange måter å hjelpe til med dette på, og jeg har tatt med meg Arnts filosofi mange ganger i livet etter at jeg møtte ham første gangen i 2007. Arnt - du er en sann gladiator og inspirator, og min inspirasjon til denne bloggen 😊.

Det er stort fokus på livsmestring om dagen etter Ari Behns selvmord i romjulen. Kongen, statsministeren og Maud Angelica har så fantastisk satt ord på denne tragiske hendelsen.

Så til poenget - glede i hverdagen. Den gode følelsen - selvfølelsen.

Jeg har tidligere skrevet en blogg om selvfølelsen. Hvordan man føler seg selv. Og at man kan øke selvfølelsen til andre ved å gi ekte og ærlig anerkjennelse / ros. Effekten er definitivt størst når den er ekte - altså at du kan fortelle konkret hva du anerkjenner / roser, og at den som mottar rosen forstår at den kommer fra hjertet ditt - at du virkelig mener det. At rosen er ærlig.

Du kan også øke din egen selvfølelse. Ved å glede deg selv i hverdagen! Ved å gjøre noe godt for deg selv!

Hva liker du å gjøre? Skriv opp en liste for deg selv. ALT du liker! Lese bok. Gå tur i skogen. Lage fotobok. Ta deg et bad i badekaret eller i svømmehallen. Være sammen med en venn som gjør deg godt å være sammen med. Ta deg en biltur. Besøke familie, venner, kjente, eller noen du ikke har møtt på en stund. Spise god mat,- kanskje en eller flere spesielle retter. Øve på å bli bedre i noe - spille instrument, lage knuter, bedre turner eller håndballspiller. Pusse båt. Sitte på et bestemt sted og nyte utsikten. Lukke øynene og lytte til fuglene, havet som slår inn mot stranden eller fjellet. Gå på ski eller skøyter. Reise på hytta eller campingen. Legge deg tidligere enn vanlig,- osv osv osv.

Dette stedet (Vrådal - Vestfold og Telemark) gir meg glede. Det gir meg fred, og når været er som på denne dagen,- det er rett og slett balsam for sjela... Da er det viktig for meg å nyte det, - akkurat da, og akkurat nå - når jeg ser på dette bildet igjen... Det gir meg glede.
Dette stedet (Vrådal - Vestfold og Telemark) gir meg glede. Det gir meg fred, og når været er som på denne dagen,- det er rett og slett balsam for sjela... Da er det viktig for meg å nyte det, - akkurat da, og akkurat nå - når jeg ser på dette bildet igjen... Det gir meg glede.

Hvorfor skriver jeg opp så mange eksempler? Jo - fordi noen ganger trenger man i hverdagen et lite spark bak for å tenke litt utafor boksen... å få tankeprosessen i gang. Hvorfor skal du skrive det ned? Jo - fordi du kan glemme det, og når du har dette arket liggende, så kan du skrive ned på dette arket (eller på mobilen) hver gang du kommer på noe - som gir deg overskudd og glede, noe som igjen gjør at du «risikerer» å øke din egen selvfølelse... Og det er vel en grei bonus?

Mange mennesker liker å reise. Min mestringsstrategi når tinnitusen piper på det verste, er å tenke på noe annet - vri fokus bort fra pipingen. Det jeg gjør da er å se frem til en reise, som jeg enten da bestemmer meg for å planlegge - og setter i gang med det, eller rett og slett bare tenker på den reisen jeg allerede har planlagt, og drømmer meg bort i den - det eller det skal jeg gjøre når jeg kommer på den reisen.

Og vet du - reisen trenger ikke være langt borte eller gå over mange dager... Det kan være noe som skjer til helgen, eller det kan være noe som skjer om et halvt eller helt år... Et bad i badekaret kan være allerede til kvelden...

Det handler om at du finner din måte å glede deg selv på. Gjøre ting som gir deg selv glede.

OG - så handler det om å se de små tingene i hverdagen,- og glede seg over det... Glede seg over et smil fra en du er glad i. Kjenne hvor godt det gjør deg selv når du sier til noen at du setter pris på det mennesket, bare fordi han eller hun er nettopp han eller hun. Oppleve at regnet hamrer mot ruta, og du sitter inne foran peisen og koser deg. Datteren din som akkurat har klart et mattestykke hun har strevet litt med. At du har tatt en telefon og snakket med en person du ikke har snakket med på en stund. Spiser en appelsin. Du tar deg råd til et kakestykke som du liker spesielt godt. De små tingene - som gjør at du gleder deg selv, og øker selvfølelsen din.

En dag jeg underviste på Folkeuniversitetet i Telemark med 15 voksne arbeidsledige mennesker og hadde om temaet «Glede i hverdagen», så rant det over for en deltaker. «Ketil - nå gjør du meg forbanna! Du står og lirer av deg om at vi skal glede oss over enkelthendelser i hverdagen. Jeg hater hverdagen! ...fordi jeg har så vondt i bena mine! Jeg orker knapt å gå, og det siste halvannet året har jeg tvunget meg opp å gå fordi jeg MÅ det, men jeg orker aldri mer enn 10 minutter uansett!! Nå er det rett før jeg går ut av dette rommet!»

Jeg ba om å få litt mer forklaring på personens «vondte», tok meg god tid til å lytte og forstå hva han var utsatt for daglig. Alle satt og hørte på, og det ble en svært stille gjeng som satt og lurte på - hva skjer nå?

Personen er ferdig med å fortelle. Det er en sterk historie, og det blir enda stillere i rommet.

Så sier jeg: «Hva hvis du i morgen klarer å gå 10 minutter og 5 sekunder? ............ Hva hvis du neste uke klarer å gå 10 minutter og 10 sekunder... og uken etter det, 10 minutter og 15 sekunder - kanskje 11 minutter............ Kan du klare å glede deg over det?»

Det blir stille. Svært stille. Lenge. Og plutselig triller det modige tårer nedover deltakerens kinn... og fra flere i rommet... inkludert meg selv...

Den dagen husker jeg godt, og jeg kommer til å huske den så lenge jeg lever. Det var høst. Det var begynt å bli kaldt. Solen skinte fra knallblå himmel. DET er glede det - i alle fall for meg...

Lag deg en fin dag 😊

Ketil