blogg ketil klingberg livsmestring

Det handler ikke om karakterer, men om å ha karakter...

17.10.2019

Denne bloggen retter jeg meg primært til elever i ungdomsskole, videregående skole og studenter. Allikevel tror jeg vi voksne som skal være veivisere for våre håpefulle, kan ha noe å hente her.

Inspirasjonen til overskriften fikk jeg av en god venn, Emad Salha. Emad og jeg har jobbet sammen i mange år, og han er utrolig flink til å inspirere mennesker. Det er mange som har sagt at det ikke handler om karakterer (i skolen), men om å ha en personlig karakter.

Jeg skrev i det første innlegget mitt at ungdataundersøkelsen for 2019 (259 700 elever på ungdomsskolen / vg.skole i Norge) sier at 50% av jentene og 25% av guttene opplever svært mye press på å gjøre det godt på skolen. 16% jenter og 6 prosent av guttene har ofte problemer med å håndtere dette. 6% er vel ikke så mye tenker du kanskje. Men når vi tallfester 6%, så snakker vi om 15 576 elever,- DA blir det mye - ALT FOR MYE.

Kjære deg som føler på dette presset. Jeg ber på mine knær - slapp av...

Jeg var vikarlærer i noen 8. og 10. klasser for 3-4 uker siden, der jeg tok opp dette. Jeg spurte - er det noen som liker matte her, som synes matematikk er spennende / gøy? I den ene klassen var det 3-4 elever som rakk opp hånda. I den andre og tredje klassen var det 4-5 elever som gjorde det samme. Så spurte jeg det «magiske» spørsmålet til dem som rakk opp hånda: «Har du god karakter i matte?» Alle svarte ja. Videre spurte jeg: «Hvordan henger det sammen?» Vi fikk en god diskusjon rundt dette. Jeg spurte det samme spørsmålet om et par fag til, og det «merkelige» var at det var samme svaret som dukket opp. Likte du faget, så fikk du god karakter.

Så brukte jeg meg selv som eksempel. Jeg har hatt musikk som hobby og levevei siden jeg var 9 år gammel. Tror du jeg fikk god karakter i musikkfaget? Svaret fra elevene var samme, og de har rett.

Poenget mitt er - kjære elev, og kjære du foresatte der hjemme, som ønsker at din kjæreste eie  skal få gode karakterer på skolen: Det er ikke alle som skal få 4'ere eller 5'ere, A'er eller B'er i alle fag. Det er mange årsaker til det. Det er kanskje rett og slett ikke interesse for det, eller man har kanskje ikke de evnene som skal til får å få de gode karakterene. Er det riktig, at en som har null interesse for musikk (eller norsk / matte / naturfag etc.) og heller ikke har kunnskaper nok til å forstå noteteori, synge rent og pent, spille ett eller flere instrumenter, skal få god karakter i musikk (eller et annet fag)? Nei det lar seg rett og slett ikke gjøre.

Selvsagt kan man øve på å bli bedre. Allikevel er det kanskje  for  lang vei og krever alt for mye for å få en 4'er, noe som gjør at man blir så stresset og føler presset, som gjør at livskvaliteten synker. Det er IKKE krise å få en 3'er eller 2'er! Og du mamma eller pappa, som opplever at barnet ditt kommer hjem med det du mener er en dårlig karakter,- det må vel være lov å ha en dårlig dag? Har du selv alltid gode dager? Gjør du det alltid bra på jobben? Har du det bra og lykkes hver eneste dag? Det er altså ikke verdens undergang selv om du får en dårlig karakter...

...fordi du enten har en dårlig dag, eller du faktisk ikke har interesse eller kunnskaper nok for det eller det faget.

Er motivasjonen der til å øve for å bli bedre - så bra 😊. Det bør det være. Jeg skriver ikke dette fordi du bare skal drite i alt og si at «jeg er ikke motivert». For det går an å øve for å bli bedre, for å klare ting og tang bedre,- akkurat som du gjør når du trener på å bli en bedre korpsmusiker, håndball- eller fotballspiller, skiløper, tegner eller hva du enn driver med på fritiden. Det går absolutt an å øve på fag.

For meg handler det mer om å ha en personlig karakter. Hvem du er. Det du står for. At du har det godt med deg selv! La det skinne - ta tak i deg selv. Jeg sier som min gode venn Emad sier det: «Slutt med å ønske deg færre vanskeligheter... Lær deg heller flere ferdigheter som skaper muligheter og gledeligheter». Eller som jeg ville sagt det selv:

Slapp av. Det er ikke meningen å være god i alt. Det er derfor vi er ulike,- fordi vi har ulike interesser. Det er helt OK å ikke få gode karakterer i alle fag. Skaff deg en god karakter i ditt eget liv. Våg å være den beste deg,- og utvikle deg selv til å bli den beste deg.

Og ja - jeg vil ta fatt i det temaet også. Hvordan man kan ta tak i det...

Kjære leser - lag deg en god dag, helg, uke eller måned. Lag deg en god stund akkurat nå...

Ketil