blogg ketil klingberg livsmestring

Hvis du ikke gjør som jeg sier, så…

06.05.2020

Jeg er primært opptatt av en ting i denne bloggen, og det er å fylle på verktøykassa vår - i å håndtere utfordrende situasjoner. Det er absolutt ikke sikkert du liker mine verktøy, men det kan hende noen andre gjør det. Og liker du ett av mine verktøy, så blir jeg kjempefornøyd - jeg vil aldri treffe alle - rett og slett fordi vi er ulikt skrudd sammen.

Dette innlegget kan nå mange målgrupper - i mine øyne. Jeg trenger det som pappa, mamma, kollega, lærer, veileder, sjef... Er du ung og leser dette, så kan du også bruke det med vennene dine.

I min rolle som veileder har jeg ofte fått spørsmål som handler om at «datteren min er frekk». «Sønnen min gjør ikke som jeg sier». «Hun bare neglisjerer meg». «Jeg blir gal, han hører ikke på meg!»

Ved noen anledninger kommer jeg da inn på dette med grensesetting. Og ikke så altfor sjelden henger dette sammen med at jeg spør: «Har du noen gang sagt til A: «Hvis du ikke rydder rommet ditt nå, så....» eller utallige varianter av dette utsagnet. Hvis du ikke gjør som jeg sier nå, så smeller det... Hvis du ikke gjør som jeg sier nå, så får du ikke godteri til helgen! Hvis du ikke gjør det, så blir det ingen sommerferie / reise... Eksemplene er utallige...

Og henger du dette sammen med «Dette har jeg sagt til deg 1000 ganger før!» så er utfordringen kanskje enda større...

Jeg begynner i den ene enden, som jeg har fått flere tilbakemeldinger på, at fungerer. Jeg har nemlig en formening om at når vi «truer» med noe, så har vi lett for å ikke gjennomføre det vi truer med. Det blir en tom trussel. Truer du med å ta fra barnet ditt godterier, og så lar du henne få det allikevel? Truer du med at det ikke blir reise til helgen hvis han ikke gjør som du sier? Han gjør ikke som du sier, og så blir det reise til helgen allikevel, fordi det jo er tre dager siden den episoden skjedde.

Jeg ber deg tenke over dette, hvordan det kan fungere best for deg. Og mitt råd er:

Må du true med noe, så bruk en trussel du vet du kommer til å gjennomføre, OG GJENNOMFØR DET...

På den måten vil du få den andre til å ta deg på alvor, og endringer kan skje. Truer du, og ikke følger opp din egen trussel, risikerer du å ikke bli tatt på alvor. Og hva blir konsekvensen hvis du gjør dette - ofte?

Og, tenk deg litt om... Hvis du noen gang har sagt i din munn - Jeg har sagt det til deg 1000 ganger før! Hvem er det egentlig som eier utfordringen her? Den personen du sier dette til, eller deg selv, som har sagt ting «1000 ganger» uten å komme gjennom med budskapet ditt...? Kunne det vært en ide og da si ting på en annen måte, som gjør at du blir forstått bedre? Det handler om å forberede seg mer til akkurat den «samtalen» tenker jeg...

Vi ser ofte hendelser fra to ulike sider...
Hva om du virkelig forsøker å se saken
fra den andre personens side...?

Når det er sagt, så utfordrer jeg deg gjerne på å angripe saken på en helt annen måte, for å roe ned situasjoner, og for at du skal bli forstått:

  • Du er min beste venn. Hvordan mener du at bestevenner skal ha det sammen? Hva mener du er forskjellen på en venn og en bestevenn?
  • Jeg har så lyst til at du skal ha det ryddig på rommet ditt. Hva tenker du om det? 
  • ...eller - Hvordan har du egentlig lyst til å ha det på rommet ditt? Noe du har lyst til å gjøre? Noe du drømmer om? Kanskje jeg kan hjelpe deg?
  • Vi har flere ganger snakket om at jeg trenger hjelp til å holde det ryddig her i huset. Jeg blir så sliten av å rydde etter alle. Hvordan kan du hjelpe meg tror du?
  • Jeg opplever at du ikke gjør som vi ble enige om. Er det noe jeg har misforstått? Hvordan forstod du det vi ble enige om "i går"?
  • Jeg vet du ikke synes skolen er tingen for deg. Hva skal til for at du skal trives bedre på skolen? Vet ikke sier du? Bruk noen timer eller dager på å gi meg en tilbakemelding er du snill. Jeg ønsker å hjelpe deg. Dersom du ikke ønsker at jeg skal hjelpe deg, finner vi kanskje noen som kan hjelpe deg.
  • Vi har lenge snakket om at du skal gjøre «disse oppgavene». Hvordan ligger du an? Du har ikke gjort dem? OK - når kan du se for deg at disse oppgavene vil bli gjort? Fint - hva gjør jeg hvis de oppgavene ikke blir gjort til tiden denne gangen. På hvilken måte kan jeg minne deg på det du har lovet meg? (...uten at det blir sinne / frustrasjon når vi snakker om det neste gang.)
  • På et tidspunkt kan vi kanskje si noe liknende - «Du har lovt meg å ordne «dette» flere ganger i dag. Hvis ikke du gjør det du har lovt meg innen «30 minutter», så blir det ikke (.....trussel.....) i morgen / til helgen .... OG SÅ MÅ DU OVERHOLDE DENNE TRUSSELEN, uansett hvor vondt det gjør...

Jeg ønsker innerst inne at vi skal unngå dette trusselbildet, ved å løse utfordringen med en litt annen inngang som eksempelvis nevnt over. Utfordre meg gjerne i kommentarfeltet nedenfor. For dette handler blant annet om å bygge selvfølelse.

En kortere blogg denne gangen, og håper den setter i gang noen tanker hos deg og din rolle 😊 Det er hensikten, sammen med kanskje et verktøy...

Solen skinner fra blå himmel her sørpå i dag. Det gjør at dagen min blir litt bedre faktisk. 

Lag deg en finfin dag 😊

Ketil